POVESTEA FIX

LOCAȚIE

Makerspace-ul este situat la demisolul aripei sudice a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea. Acest palat face parte din Complexul Baroc, construirea căreia s-a desfășurat în perioada 1750-1875. Palatul este primul finalizat, în 1777, iar în 1779 este finalizată Catedrala Romano-Catolică, sfințită în 1780.

Roman Catholic Episcopal Palace of Oradea

Palatul, opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, a fost construit în stil baroc austriac târziu şi s-a dorit a fi o copie mai mică a Palatului Belvedere din Viena.

În 1773, Palatul a fost afectat de un incendiu, dar este reconstruit după planurile inițiale, fiind finalizat în anul 1777.

 

În Catedrală sunt organizate periodic evenimente culturale, de la expoziții la concerte de muzică clasică. www.varad.org/ro/.

 

Grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic de Oradea a luat ființă la inițiativa episcopului Pál Forgách (1747–1757), care a demarat lucrările de construcție a celei mai impozante catedrale baroce din Bazinul Carpatic. La această catedrală s-a adăugat reședința episcopală monumentală ridicată prin grija episcopului Adam Patachich (1759–1776).

În urma renovării recente a grădinii complexului baroc s-a revenit la configurația aproape inițială a terenului, redându-se atmosfera peisagistică a începutului de secol XX.

 

În spatele fațadei vestice a palatului se află o grădină în stil baroc, amenajată prin terasarea unei coaste de deal. Cele trei aripi ale palatului, dispuse în forma literei U delimitează o curte interioară cunoscută sub denumirea de cour d’honneur, legată de terasele inferioare printr-un șir de trepte.

 

În fața aripii sudice a palatului se află o compoziție geometrică din arbuști, de această dată în forma unei lire, amintind de epoca de glorie a muzicii clasice orădene, când orchestra catedralei, întemeiată de către episcopul Adam Patachich, a fost condusă de personalități precum Johann Michael Haydn sau Carl Ditters von Dittersdorf.

CONCEPTUL: MAKERSPACE

Ce este un makerspace?

Un makerspace este un fel de centru comunitar în care oamenii cu interese comune, se pot aduna pentru a lucra la proiecte în timp ce împărtășesc idei, echipamente și cunoștințe. Makerspace-ul permite membrilor comunității să proiecteze, să prototipeze și să fabrice articole folosind echipamente, altfel inaccesibile lor, cum ar fi imprimante 3D și mașini de fabricație digitală.

Schimbul liber de idei și resurse este un principiu central ale makerspace-urilor. Comunitatea în jurul unui makerspace este chiar mai importantă decât dotarea acestuia, de aceea evenimentele, workshop-urile și conferințele reprezintă un element organic în viața makerspace-urilor.

NECESITATEA UNUI MAKERSPACE LA ORADEA

Când mișcarea makerilor (maker movement) a izbucnit la începutul anilor 2000, acesta a fost văzută pe scară largă ca un fenomen DIY (Do It Yourself) care a adus bricolajul în era digitală, oferind entuziaștilor acces la imprimante 3D, tăietoare cu laser și vinil, freze CNC și alte echipamente la așa-numite makerspace-uri, hackerspace-uri sau FabLab-uri. În ultimul deceniu, însă, mișcarea s-a transformat într-un ecosistem global pentru prototiparea soluțiilor de integrare software-hardware. Ceea ce a fost un teren informal de testare pentru metode avansate de producție, a devenit rapid locul în care specialiști în curs de formare și tehnologi din următoarea generație își perfecționează abilitățile.

Makerspace-urile ajută la creșterea bazei de abilități a populațiilor locale, readuc producția de ultimă generație în centrele orașelor și oferă oamenilor noi oportunități de a fabrica obiecte proprii. Fabricarea la fața locului nu numai că este o modalitate eficientă de reducere a amprentei de carbon a produselor, ci și un mod de a construi oportunități de angajare durabilă și de a oferi membrilor know-how pentru a reuși în cea de-a patra revoluție industrială.

Foto: Visit Oradea

Considerând cele expuse și având în vedere ritmul de dezvoltare al orașului Oradea, ideea deschiderii unui makerspace a fost una firească, va avea un efect multiplicator și numeroase avantaje:

crearea de noi oportunități economice;

deservirea simultană a cetățenilor locali și inspirarea unei noi generații de profesioniști;

sprijinirea inovării, dezvoltarea unei forțe de muncă calificate și stimularea tranziției la a patra revoluție industrială;

regenerarea strategică a zonelor marginalizate prin reindustrializare progresivă;

accelerarea căii către reducerea emisiilor de carbon;

oferirea unei oportunități excelente pentru branding de oraș

Integrarea unui makerspace în ecosistemul unui oraș ca Oradea și lucrând în comun cu autoritățile locale, comunitatea și partenerii (universități, companii conexe), poate atrage clustere de afaceri pentru a îmbunătăți competitivitatea și, în timp, poate reduce și amprenta de mediu a orașului.